sâmbătă, 4 aprilie 2009

Suntem cu ani lumina in urma ?

Aeroportul Otopeni, taxi in parcare.
-          - De unde veniti?
-          - Viena
-          - Ati fost in vacanta?
-          - Nu, cu serviciul.
-          - Da, am fost si eu pe afara de cateva ori. Austriecii astia sunt dati dracu, asa civilizatie ca la astia nu vezi. La noi… ce sa zic.
-          - Da…
      Taxi-ul iese din locul unde era parcat si intra pe banda dintre masini. Cand sa faca dreapta spre iesire, taie calea unei alte masini care mergea inainte.
-          - Uitati-va la asta cum merge. Si suntem doar in parcarea aeroportului si puteti sa va dati seama. Vrea el sa se bage neaparat, in strainatate nu fac asa, nush cum conduc aia.
-          - Da…
Problema este ca in mod normal, taximetristul meu trebuia sa il lase pe celalalt sa treaca nu sa ii taie calea.  In oraseul linistit din Austria de unde venisem asa s-ar fi intamplat... Desigur, taximetristul nu si-a dat seama de asta, si nici nu s-a gandit vreodata ca daca tot a vazut civilizatie prin alte parti ar trebui sa aplice si el cate ceva.
VIENA – PAREREA NOASTRA
Viena, superba capitala austriaca, cu muzee extraordinare, trafic in comun minunat, cu oameni super-civilizati si cu o curatenie extraordinara.
VIENA – PAREREA LOR
Un vienez mi-a explicat ca admira muzeele orasului, traficul este ok (mai putin biciclistii nebuni care sunt un pericol pentru pietoni, pe el personal era sa il calce vreo 2),  oamenii sunt cam inganfati (comparativ cu cei din regiunea lui natala, ceva mai la sud de Viena) iar curatenia este normala. Altul mi-a spus o data ca desi ii place mult Viena si nu ar locui in alta parte, crede totusi ca Praga este un oras mai fermecator.
M-am mirat sa vad ca poti cumpara ziare din niste pungi agatate de stalpi pe strada. Se presupune ca o sa lasi banii intr-o cutiuta dar poti sa iei linistit fara sa lasi nici un ban. Am intrebat daca functioneaza si toti platesc si mi s-a spus ca nu prea plateste lumea.  In general oamenii nu lasa bani dar publicatiile continua sa alimenteze sistemul pentru ca e un mod de a distribui. Chiar daca nu isi scot banii, accepta pierderile pentru distributie. Sau pun ce stiu ca oricum nu pot vinde.
De asemenea, in Viena s-a incercat acum cativa ani sa se puna la dispozitie biciclete gratis pentru calatoria in oras. Intr-o zi au disparut toate, si peste cateva luni apareau in ziare pozele unei biciclete in Africa. Acum bicicletele se platesc daca vrei sa inchiriezi pentru plimbare.
Daca doriti sa stati pe iarba la Schonbrun nu incercati manevra cu un vienez. Acesta va va spune ca pe acolo isi plimba oamenii cainii si nu crede ca poti gasi un loc curat unde sa stai. Doar turistii naivi stau pe iarba…
Daca ajungeti pe munte in Austria veti intalni la cabane aceeasi atmosfera ca in cabanele de pe la noi. Mancare gatita la cazan, servita de bucatareasa vorbareata care va dori sa stiti de unde veniti si incotro va duceti. Si care in cazul nostru a facut glume cu barbatii austrieci care ne insoteau ca femeile din est sunt cele mai frumoase. Moment in care am descoperit si noi ca exista un argou in zona aceea ca n-am inteles o iota din raspunsul domnilor in cauza…

BUCURESTI – PAREREA LOR
Traficul este ingrozitor iar taximetristii sunt nebuni. Practic, este o minune ca n-au avut nici un accident intr-un an plin de calatorii pe DN1 intre Otopeni si Bucuresti. Mancarea este grozava, oamenii sunt ok dar la hotel personalul e cam nepoliticos. Orasele din Ardeal sunt mai curate si masinile sunt parcate mai normal decat in Bucuresti.  Herestraul este foarte frumos si bisericile din sunt interesante. Sibiul si Sighisoara sunt superbe iar muntii Fagaras foarte frumosi.
DIFERENTA
Diferenta este ca noi avem in cap tot felul de idei preconcepute si nu incercam sa ne facem obiectiv o parere. Ei nu isi denigreaza orasul sau tara, dar pot discuta si despre lucrurile care nu merg perfect la ei sau care nu le plac lor personal. Desigur ca ne vad problemele dar ei le privesc mult mai constructiv decat noi. 
Daca ii spui unuia ca Bucurestiul arata naspa o sa zica ca a vazut el si Varsovia acum nu stiu cati ani ca arata cam naspa dar ca dupa dezvoltarea economica si-a schimbat... Asta este o perspectiva pe care ei o au si pe care noi nu incercam de nici un fel sa o castigam. In general ne cam lipseste obiectivitatea... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu