Daca vrei sa ajungi in Croatia cu masina poti sa alegi mai multe drumuri. Cel mai scurt trece prin Bulgaria, Serbia, Bosnia, cele mai lungi urmeaza autostrazile din Serbia sau daca preferati Ungaria. Drumul scurt nu contine autostrazi, sunt portiuni ce traverseaza munti (100 – 200 km), este frumos dar cam neconvenabil. Pentru confort e mai bine pe autostrada.
Granita cu Bosnia arata a colt dintr-un targ de la inceput de secol. Cateva chioscuri si o bariera. Daca ai fata de turist te intreaba daca te duci la Dubrovnik. Bineinteles ca nu se asteapta nimeni sa faci turism in Bosnia, nici macar bosniacii. Mai ales ei pentru ca stiu probabil mai bine ca oricine ca nu e cazul sa discutam despre turism. Probabil pentru ca nu au turism si nici nu prea sunt siguri daca vor, nici ei nu recunosc cartea verde europeana. Cer insa mai putini bani decat sarbii asa ca nu este prea enervant.
Granita este cam pustie asa cum sunt in general drumurile in Bosnia. Daca gps-ul nu-i suficient de clar si te mai abati din traseu ai sansa sa vezi sate bombardate, vaci care pasc printre ruine si cimitire cu insemne musulmane. Oamenii folosesc masini seculare atunci cand intalnesti cate o masina in 3-4 km. Indicatoarele se refera strict la Bosnia, granitele nu sunt marcate din timp si nici un vames bosniac nu pare a vorbi engleza. Se pune intrebarea de ce cred ei ca toti cei care vor sa treaca granita vorbesc si limba lor dar asta este probabil o problema pe care nu au rezolvat-o inca.
In rest Bosnia ar fi o tara frumoasa daca nu ar fi sentimentul apasator pe care ti-l dau oamenii. Toti par moracanosi si nu au nici un chef sa fie draguti. Si cand vezi semnul de intrare intr-un oras in care ai vazut la televizor ca a fost un lagar in care se violau sistematic femei musulmane deja te iau toti fiorii. Nu exista nici macar sentimentul pe care il ai in alte locuri ca vezi o parte din istorie. Pur si simplu totul este prea recent si tot ce ma puteam gandi a fost ca eu eram linistita la cateva sute de kilometrii si ma cam plictiseau stirile despre razboiul din Yugoslavia. Comparativ cu atmosfera din alte tari, politicoasa, vesela si uneori usuratica, aici este clar ca asa ceva nu va putea exista pentru generatia celor care au vazut razboiul civil. Este ca si cum ai cere unor oameni care s-au intalnit cu istoria sa inceteze sa mai ia viata in serios si sa se apuce sa fie draguti cu turistii.
Din nou o tara care se poate vizita daca ai o treaba pe acolo. Nu-i o destinatie in care sa iti poti petrece timpul cu trivialitati gen relaxare si distractie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu