sâmbătă, 19 decembrie 2009

Taxi Driver in Bucuresti (I)

Contactul cu un sofer de taxi este mereu surprinzator. Prin definitie, interactiunea are loc intr-un mediu inchis si pentru un timp suficient pentru a purta o discutie. Soferul de taxi este in genere plictisit sau enervat datorita traficului, cum un client este o ocazie de a iesi din monotonia asteptarii unui client, clientul este prin definitie in masina pentru a face conversatie. Asa ca, in functie de dispozitia soferului si de trafic, clientul are parte de conversatie. Daca doriti sa aflati cam in ce ‘categorie’ va claseaza la prima vedere oamenii, soferii de taxi sunt cel mai bun barometru.

Daca soferul este introvertit va va vorbi despre propria persoana. In general viata e grea, meseria de taximetrist este ingrata si Romania este in criza. Sentimentele de compasiune si intelegere in fata unui astfel de discurs au un remediu, incercati sa luati un taxi in Otopeni si in Baneasa. In Otopeni, Fly Taxi are monopol si ia un pret piperat. Sigur, niste magari astia de la Fly, dar nu pentru pret ci pentru felul in care isi trateaza angajatii (din cate se zice in presa). Totusi monopolul Fly Taxi o sa vi se para un lucru extraordinar daca o sa vreti sa luati un taxi in Baneasa… Soferii de taxi de aici nu vor porni aparatul vreodata si va vor cere de 4 ori mai mult decat Fly Taxi. Adica pot sa iti ceara 100 RON sa te duca in Piata Victoriei… Si culmea, soferii astia sunt cei care se plang cel mai mult ca e viata grea si ei trebuie sa plateasca parcare in aeroport. Normal ca trebuie sa platesca parcare, ca stau si asteapta fraieri sau oamenii cu bagaje care nu au alta optiune.

Cele mai interesante conversatii le ai totusi cu soferii extrovertiti; cei care doresc sa te cunoasca si sa iti devina prieteni. Ce mijloc mai bun decat sa iti povesteasca cum l-a prins nevasta ca are o amanta deoarece i-a citit SMS-urile? Mai ales daca esti femeie si te poate intreba cum vezi problema din punctul de vedere al unei femei. Daca conversatia ar putea fi interesanta pentru un barbat (am auzit eu asa ca barbatilor le place sa discute despre ce amante au) ea poate fi total incediara pentru o femeie. Imaginati-va cata adrenalina ajungi sa ai in sange cand urmatoarele sentimente dau navala:
- ce are omu’ asta cu mine si de ce imi povesteste despre ce amante are, l-am vazut prima data in viata mea acu’ 5 minute
- cum mama dracului are asta amanta ca e urat cu spume
- ce as putea sa ii zic ca sa nu lungim discutia la infinit
- ce as putea sa ii zic sa nu ma arunce din taxi
In final, pentru ca instinctul de supravietuire invinge, ii spui ceva ambiguu gen: “lasati ca va descurcati dvs. cumva” si daca totusi lucrurile nu se termina aici, va trebui sa iti incalci principiile si sa ii dai dreptate. La urma urmei omul conduce masina in care te afli, nu ii poti spune ca e un porc si ca isi merita soarta si ca nevasta ar trebui sa ii dea un sut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu