vineri, 18 decembrie 2009

Eco Tax Sarbska

Ati auzit de Republica Sarbska de la razboiul din fosta Iugoslavie incoace? Nu prea? Nici eu, dar aveam senzatia ca e o tara. Si cum am o idee oarecum retrograda despre o tara, banuiesc ca are o granita cu vamesi. Vamesii in cauza verifica acte si te mai verifica prin bagaje daca ai avea ceva de declarat pentru care trebuie sa platesti vreo taxa vamala. Ei bine se pare ca nu am dreptate.

Deci, vama Serbia – Republica Sarbska, drum de munte, vama nemarcata, dupa o curba dai direct in bariera de la vama. In partea sarba se uita oamenii la acte si iti zic la revedere, sau poate nu vor sa te mai vada dar n-au nici un motiv sa te retina. Motive sa te impuste nu au nevoie dar a trecut razboiul asa ca au renuntat pentru moment la asa niste obiceiuri.

La iesirea din vama sarba omul se asteapta in general sa gaseasca o alta vama. Dupa afisul ‘Republica Sarbska aflata sub protectia Serbiei’ se intrezareste un tip imbracat in uniforma. Cand zic uniforma ma refer la tot tacamul, pantaloni cu vipuska, veston, chipiu. Dau sa ii intind actele ca la asa o uniforma mandra nici nu poti sa faci altceva. Ei bine, tipul refuza asa ceva. Ma uit uimita la el deoarece chiar nu inteleg aceasta respingere cruda si totodata ce dracu face acolo daca nu sa verifice acte. Ei bine, tipul in uniforma vrea bani. Bun, asta pot sa inteleg, cineva i-a dat o uniforma si l-a pus la granita sa ia bani. Eu ma asteptam sa mai si verifice cine intra in tara si sa ia un ban din taxe vamale dar nu, taxele vamale sunt depasite si naspa pentru ca ele nu pot fi percepute de la toata lumea in mod democratic. Si doar Republica Sarbska doreste sa arate ca trateaza toti cetatenii lumii in mod democratic. Prin directa consecinta, percepe de la toti o taxa ECO de vreo 7 euro. Sau daca aveti bani sarbesti.

Dar nu va ingrijorati, Republica Sarbska e micuta, vama de iesire n-are, dar are Bosnia vama de intrare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu