duminică, 25 ianuarie 2009

Opinii la modă

Astăzi am citit confesiunea unei doamne care simțea nevoia sa-și impărtășească povestea vieții pe net. Pe scurt, situația doamnei în cauză stă cam așa:
  1. La primul job din carieră, tânară si idealistă fiind, se indrăgostește de un coleg insurat (să il numim domnul A) care are un copil. Desigur, incearcă inițial să reziste dar dragostea invinge și incepe relația (să o numim relația A). Nici un moment nu se pune problema ca domnul A să divorțeze dar relația continuă vreo 2 ani. În acest timp, doamna iși dă seama că nu poate renunța la colegul A.
  2. Relația A continuă dar un alt domn (să il numim domnul B) incepe să facă avansuri doamnei. Doamna incearcă din nou să reziste dar cedează și de data asta. Ați ghicit, și de data asta cedează din dragoste. B habar n-are de existența lui A dar A știe de existența lui B și ca un mărinimos ce se află acceptă situația.
  3. Relația A continua. Domnul B o cere în căsătorie pe doamna respectivă si doamna acceptă.
  4. Relațiile A și B continuă, domnul A vine la nuntă și le urează cele bune.
  5. Relațiile A și B continuă, doamna rămâne însărcinată, este desigur nesigură cine este autorul. Există doar 2 posibilități: A sau B.
  6. Relațiile A și B continuă, doamna este fericită ca are un copil sănătos si nu regretă nimic. Nu regretă nimic deoarece consideră ca rezultatul faptelor dânsei este un copil extraordinar și cum ar putea faptele sa fie greșite când rezultatul este un copil?

Trebuie să recunosc ca doamna din poveste mi s-a parut crudă și total lipsită de scrupule. Insă ce m-a făcut să mă înfior au fost comentariile cititorilor. Existau câteva categorii de comentarii:
  • Dragostea este oarbă și uneori se intâmplă și lucruri din astea, să arunce primul piatra cel care este nevinovat.
  • Doamna este o femeie puternică care și-a găsit fericirea cum a putut și nimeni nu are dreptul să o judece.
  • Doamna a facut cateva greșeli pe ici pe colo, dar autorii doreau să precizeze ca nu o judecă.
  • Bărbații înșeală mai mult decât femeile, deci nu e o problemă că mai înșeală si femeile.

Cele mai stupide comentarii erau cele în care morala poveștii era in cheie feministă. Adică să fii o femeie modernă înseamnă azi sa te măriți știind că vei continua relația cu un alt bărbat și să faci un copil fără să fii sigură cine este tatăl. Asta dovedește că ești o femeie independentă și puternică. Desigur, dacă un bărbat ar face asta ar dovedi că este un porc.

Practic, cam in toate comentariile se specifica, într-un fel sau in altul, că autorul nu dorește să judece pe nimeni... Eu nu prea înțeleg de ce nu am avea dreptul să judecăm. Este doar un comentariu pe net, atâta vreme cât nu folosești un limbaj deplasat, cât nu instigi la lucruri ilegale (cum ar fi pedepsirea adulterului) și nu propui ca aceste persoane să fie tratate diferit in societate de ce ar trebui sa te scuzi că ai o opinie?

Ei bine, trebuie să te scuzi dacă nu ai o opinie la modă. Dacă cumva vrei să spui că ți se pare greșit să duci o viață de familie plină de minciuni trebuie să iți ceri scuze că ai lezat amorul propriu al mincinosului care iși scrie cu dezinvoltură povestea pe net. Dacă cumva consideri că doamna este vinovată că a ajuns să aibă un copil fără să știe cine e tatăl este nevoie să iți ceri scuze că ai indrăznit să găsești un vinovat in poveste. Poveștile moderne nu au vinovați, toată lumea este victima circumstanțelor și a iubirilor imposibile.

O altă curiozitate este ca erau mult mai multe comentarii in care nevasta lui A era compatimită decat cele in care soțul B era compatimit. Amândoi erau înșelați dar femeia inspira mai multă milă. Situația este paradoxală deoarecem soțul B este intr-o situație mult mai nașpa, e posibil sa crească un copil care nu e al lui.

Ați ghicit, povestea este publicată pe un site pentru femei. Un site care promovează ce e la modă în domeniu: femeia puternică și independentă, expertă în pat, mereu în căutare de soluții pentru a arăta mai bine și pentru care dragoste scuză orice.